play cross pause mindstrength play-circle quote-marks facebook linkedin twitter menu kindness appreciation awareness focus instagram right left plus reload down tick heart asterix
language selection

Herkennen en veranderen van zelf-kritiek

Deze oefening is er een die je over langere tijd kan doen en dat uiteindelijk een soort ‘blue print’ wordt van hoe je met jezelf omgaat. Je kan deze oefening doen in een dagboek vorm maar dat hoeft niet. Je kan het ook gewoon ‘in je hoofd’ doen. Wat voor jou het beste werkt.

Stap 1: Herkennen. Begin met het opmerken wanneer en hoe je onaardig/kritisch naar jezelf bent. Probeer hier vrij specifiek in te zijn. Wat zeg ik tegen mezelf (woord voor woord)? Hoe zeg ik het tegen mezelf (boos, afstandelijk, teleurgesteld…)? Zijn er bepaalde zinnen/woorden die terug komen?

Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen over hoe je tegen jezelf praat.

Stap 2: Lief zijn. Probeer zo actief mogelijk een liefdevolle stem en blik te creĆ«ren naar je eigen kritische stem. Dus als je ziet dat je kritisch bent naar jezelf, wees daar dan niet kritisch op, maar liefdevol. Zoiets als: ‘ik weet dat je me probeert te helpen, dat je wil dat ik het beste uit mezelf haal, maar dit helpt mij niet’

Stap 3: Reframing. Zet de kritische stem in een ander licht. Dus als je kritisch, onaardig, hard bent naar jezelf, ga dit actief omzetten. Dus in plaats van ‘Jezus, heb ik weer een hele zak chips op, wat ben ik toch een zwak iemand die zich niet kan inhouden’ zeg je ‘Het was niet handig om de hele zak chips op te eten maar dat deed ik alleen omdat ik me verdrietig voelde. Nu voel ik me daar niet goed over. Waarom ga ik nu niet iets doen wat wel goed voor me is, een wandeling ofzo, en de volgende keer zal ik proberen om niet de hele zak op te snacken’.

Je kan de reframing oefenen terwijl je niet in het moment van zelf-kritiek zit. Bijvoorbeeld dat je Stap 1 gedaan hebt en dat je eens gaat kijken naar de woorden en zinnen die je gebruikt en die dan al gaat omdraaien. Als dat moeilijk is kan je je indenken dat je beste vriend of vriendin helpt en dat je tegen haar/hem praat.