play cross pause mindstrength play-circle quote-marks facebook linkedin twitter menu kindness appreciation awareness focus instagram right left plus reload down tick heart asterix

Drie basis stappen voor mentaal welzijn

Ieder mens is uniek, en iedereen heeft zijn eigen pad te bewandelen als het gaat om het zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven te gaan. Wat werkt voor de ene is misschien minder effectief voor de andere. De ene gaat via breathwork, de andere via meditatie, een ander via de ‘5 am club’, en weer iemand anders gaat via therapie. Sommige in combinatie van dit alles, en meer. 

Allemaal prima natuurlijk, maar waar je wel voor moet opletten in je eigen pad is dat wat je doet wel de kern pakt, en niet alleen een ‘managementstrategie’ is. 

En in de kern lijken wij meer op elkaar dan we misschien zouden denken. De kern van gezond en gelukkig zijn ligt niet heel anders bij jou dan bij mij. Dit is goed nieuws, want dat wil dus zeggen dat we allemaal baat kunnen hebben bij een aantal stappen die we in ons leven kunnen integreren. 

Voordat ik die in wat meer detail uitleg is het belangrijk om te zeggen dat die stappen niet een ‘quick fix’ zijn om van de symptomen die je nu voelt af te komen. Sterker nog, de stappen zijn eigenlijk een manier om te realiseren dat de symptomen waar je nu nog denkt van af te willen een teken zijn dat jouw lichaam en geest goed reageert op een disregulatie. Symptomen zijn dus goed en mogen er zijn. 

De stappen die we allemaal kunnen nemen vragen wel om een aantal dingen:

Ok, dus als we dit nu weten – wat zijn dan de stappen? 

Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om het te presenteren als stappen, want je begrijpt dat er meer achter zit dan dit, en dat de stappen ook volledig met elkaar verbonden zijn. Dus het is niet zo, ik doe stap 1 en dan stap 2. Het hoort bij elkaar en er ligt veel meer diepgang en kennis achter deze stappen dan dat ik nu ga opschrijven. 

De basis stappen voor mentaal welzijn:

  1. Inzicht in de rol van gedachten
  2. Gebruik je lichaam
  3. Zijn waar je nu bent

Er gebeuren dingen in iedereens leven die ontzettend zwaar, moeilijk, verdrietig, traumatisch etc. zijn, en dit kan een enorme impact hebben op je welzijn. 

Inzicht in de rol van gedachten

Maar de rol van gedachten in dit alles is enorm. We zijn in staat om met onze gedachten niet alleen echte gebeurtenissen te herbeleven, maar ook om ontzettend veel stress te ervaren voor dingen die niet gebeuren of niet waar zijn. 

Het zijn onze gedachten die ons vertellen dat we het niet goed genoeg doen, dat we meer, anders, beter zouden moeten zijn. 

Het zijn onze gedachten die ons midden in de nacht wakker houden met zorgen over allerlei dingen. 

Het zijn onze gedachten die ons vasthouden in interpretaties en patronen die ons weer kunnen her-traumatiseren.

Dus het is van essentieel belang om de rol van gedachten in je eigen leven te gaan inzien. Bewust worden van de patronen die er zijn en leren hoe je wat afstand kan creëren van gedachten. Een van de beste methodes hiervoor is meditatie, daarin leer je, keer op keer, dat je zelf kan beslissen waar je je aandacht zet. 

Gebruik je lichaam

Eigenlijk denk ik dat lichaam en geest niet twee verschillende systemen zijn. We zijn één geheel. In ons lichaam zit ongelooflijk veel wijsheid. In ons lichaam zit onze emotie. In ons lichaam zitten we vaak vast. Als je dus bezig gaat met je ‘beter’ voelen is het van essentieel belang dat je je lichaam meeneemt in het proces. Met bewuste bewegingen, met actieve rust, met stilte, met ademhaling en nog meer. 

De eerste stap is vaak het bewust worden van je lichaam. Het voelen van de sensaties die er zijn, het voelen van jouw lichaam in de ruimte waar je bent, het bewust worden van hoe je houding is van moment tot moment. 

Zijn waar je nu bent

Dit klinkt heel logisch maar is best wel heel lastig. Vaak willen we helemaal niet zijn waar we nu zijn. Want nu hebben we hoofdpijn, of ruzie met onze partner, of we zijn ontevreden op werk, of we voelen we ons alleen. Maar het is wel in het nu dat je bent. Niet meer wegrennen voor hoe het nu is, niet hoe het nu is hoeven te veranderen, maar rust vinden in het nu is een essentiële stap in het vinden van meer welzijn. 

Wat je hierbij kan helpen is op een aantal momenten tijdens de dag even te stoppen en te zijn. Volledig bewust zijn van hoe je op dat moment bent. Met alles wat je fijn vindt, en alles wat je moeilijk vindt. En gaan ervaren dat er vaak van alles is, fijn en moeilijk, en dat je daarmee kan zijn zonder je te verliezen in het moeilijke.

Het is natuurlijk makkelijk dit te lezen en misschien een mening te vormen over of dit jouw aanspreekt of niet, maar dat is niet genoeg. Het gaat uiteindelijk om actie, dat je dingen anders gaat doen dan dat je nu doet. 

Een eerste stap die je kan nemen is een kennismakingsgesprek met mij in te plannen, dan kijken we samen hoe jij betekenisvolle verandering kan brengen in jouw welzijn.