play cross pause mindstrength play-circle quote-marks facebook linkedin twitter menu kindness appreciation awareness focus instagram right left plus reload down tick heart asterix

Common Issues Series – People Pleasing (Dutch)

People pleasen. Het is een populaire term. Waar het op neer komt is dat we proberen andere tevreden te stellen en daarmee onszelf verliezen.

Houdt je je bezig met ‘wat wil de ander?’ of ‘hoe zorg ik ervoor dat de ander alles ok vindt – en soort gelijke vragen?

People pleasen komt vaak uit een mooie plek. Vaak zijn mensen die dit gedrag vertonen zorgzaam, compassievol, en voelen ze goed aan wat een persoon, of de situatie, nodig is.

Maar zodra het is dat deze zorgzaamheid, compassie, een voelen wat nodig is NIET naar onszelf gericht wordt en dat we onszelf niet als even belangrijk voelen en behandelen, dan krijgen we vaak een probleem.

Dan gaan we onze grenzen over, doen we dingen die we niet willen, accepteren we dingen die we niet acceptabel vinden. Dit is vermoeiend en zeer ondermijnend voor ons zelf vertrouwen.

Waarom hebben zoveel mensen, vooral vrouwen, deze schaduwzijde van dit gedrag?

Als ik kijk naar mijn klanten is de belangrijkste onderliggende reden hiervoor angst.

Zo sprak ik met Nina. Ze kwam bij mij omdat ze na meer dan een jaar in een burn-out gezeten te hebben ze nog steeds niet goed voelt. Ondanks verschillende therapieën voelde ze: ik ga keer op keer over mijn grens heen om anderen het naar hun zin te maken.

Toen ik haar vroeg waarom ze dat deed bleef ze heel erg vast zitten in een antwoord ‘ik wil dat anderen het fijn hebben, ik wil goed voor ze zorgen’. Dit is ongetwijfeld waar, maar als dit de enige reden was waarom ze anderen naar hun zin zou willen maken zou ze niet over haar eigen grenzen gaan.

Dus ik bleef vragen. Op een gegeven moment begon ze te huilen en zij ze ‘omdat ik anders niet de moeite waard ben, er niet toe doe’. Daar was het. De angst. Haar ‘people please’ gedrag wat haar zoveel kostte (een hele lange burnout) probeerde haar te beschermen tegen een mogelijke afwijzing.

Nina staat hier niet alleen in. Dit gedrag (en nog veel meer dan dit gedrag) komt voort uit angst. Vaak een hele basale, diepe, angst. Vaak is deze ontstaan door omstandigheden toen we jonger waren. Dat hoeft helemaal niet hele erge omstandigheden te zijn geweest, maar ergens heeft ons systeem gevaar gevoeld en is het in een overlevingsstand gekomen waar ‘people pleasen’ de veiligste optie was.

Dus voel je dat je van jouw zorgzaamheid, compassie en aanvoeldend vermogen weer een kracht wil maken? Maar lukt het je niet om uit het people pleasen te komen? Ga eens kijken naar de diepere angst die er onder zit. Dit is niet makkelijk. Als je daar wat hulp bij nodig hebt – DM me ‘hulp’ en dan kunnen we samen gaan kijken wat er nodig is.